Hvorfor har jeg valgt uddannelsen fotograf?

Dette er et gæsteindlæg

Hvorfor har jeg valgt uddannelsen fotograf?

Jeg har valgt at skrive om fotograf, da det er en af de uddannelser jeg interessere mig mest for. Jeg har siden 6 klasse været meget udenfor, og tage mange forskellige billeder af både personer og natur. Jeg startede ud dengang med et gammelt brugt kamera, hvorefter min far havde et gammelt brugt spejlrefleks kamera, som jeg fik lov til at ’lege’ lidt med. Siden den dag jeg fik lov til det, har jeg købt et rigtig spejlreflekskamera, og købt nogle linser samt andre ting til kameraret. Jeg har derfor siden 6 klasse ville være fotograf.

Hvordan ser din vej ud fra nu af, og til du er færdig med uddannelsen?

Lige nu går jeg i 10 klasse på Struer statsgymnasium. Efter 10 er der mulighed for direkte, at tage videre på uddannelsen som fotograf, men den vej vælger jeg ikke. Jeg vil have en anden udvej, hvis jeg senere ikke kan leve af jobbet som fotograf, så jeg vælger at tage en HHX med studieretningen økonomi. Jeg tager HHX i Struer. Hvis min plan som fotograf ikke bliver til virkelighed, vil jeg nemlig gerne noget med regnskab at gøre. Derfor har jeg tænkt lidt på at revisorkandidat ville være en udvej, hvis jeg nu ikke kan blive fotograf, men fotografen er og vil stadig være mit første ønske.

Hvis jeg skal ind på HHX, skal jeg først være uddannelses parat, som Tina UU sørger for at gøre. En HHX er en 3-årig uddannelse, hvor man det første halve år er på et grundforløb, som er fælles for alle elever.
Mange af de fag, som man har på grundforløbet, kender man i forvejen. Det er bl.a. dansk, engelsk, matematik og samfundsfag, men du vil også få undervisning i nye fag.

Ved afslutningen af grundforløbet skal du vælge en studieretning. En studieretning består normalt af tre fag, der er samlet i en pakke. Når du vælger den studieretning du er du med interessere dig mest for, til at vægte mellem de fag, du gerne vil tone din uddannelse med, fx afsætning, international økonomi, it eller et fremmedsprog.

Fotograf uddannelsen

Hvis jeg gerne vil være professionel fotograf, men jeg har ikke lyst til at have den uddannelse, så kan jeg faktisk godt være ”professionel” uden uddannelsen. Det er nemlig ikke uddannelsen som tæller. Nogle steder er det selvfølgelig en god idé med en fotografisk uddannelse, men selvom man ikke har uddannelsen, kan nogle af de fotografer som ikke har den, faktisk godt leve uden den.

Det eneste sted hvor det kunne være en idé at have en uddannelse, er når man vil være produktfotograf. En produktfotograf er en fotograf, som fotografere produkter, fx cykler, vin, osv….

Hvis man derimod vil være model-, eller kunstfotograf er det øjet der tæller. En uddannelse er ikke et ”must have”. Men man skal derimod kunne kende sit kamera og alle de regler der findes, f.eks. det gyldne snit.

Men hvis man allivel vælger en uddannelse som vare 5 år, så består den af et grund- og et hovedforløb. Grundforløbet varer 20 eller 40 uger. Grundforløbet tages på en erhvervsskole.
I grundforløbet veksler man mellem praktikperioder og skoleforløb. På skolen undervises man i flere forskellige fag. Nogle af de fag man undervises i består af: fotografisk udstyr, design, reklame, stil, form og farver. Men man skal også have fag som økonomi, engelsk, arbejdsmiljø og førstehjælp.

I praktiktiden bliver man oplært i de arbejdsopgaver, som tilhører den fotografiske uddannelsen. Praktikken foregår altid på en arbejdsplads. Det er ikke muligt at komme i skolepraktik. Efter man er færdig med uddannelsen, afslutter man sin uddannelse med en svendeprøve.

Svendeprøven er de sidste 5 ugers ophold på fotoskolen

Svendeprøven er de sidste 5 ugers ophold på fotoskolen (enten Medieskolerne i Viborg eller teknisk skole i København). Den går ud på, at du skal præsentere 25 billeder inden for 4 kategorier. Det er billeder som du allerede har lavet, når du møder op på skolen, eftersom de 5 uger optil vil blive stresset.

Når dagen med selve prøven kommer, skal du ind og præsentere dine billeder og forsvare dem over for 3 censorer og en repræsentant fra skolen (din støtte)
Derefter bliver du bedømt på baggrund af, hvad du har lært af teknik og hvordan du har omsat det i dine billeder til en færdigt produkt. Men hvad der aldrig rigtig nævnes er, at ingen beder om at se dit skolebevis efter du er færdiguddannet.

Hvordan er det at være fotograf?

Mange folk tror, at en fotograf har et let liv, og at det eneste han eller hun laver er, bare at trykke på en knap. Det eneste jeg kan sige er, at det er helt forkert. Man har mange forskellige opgaver som fotograf, især som modelfotograf. Som modelfotograf skal man altid kunne kommuniker med modeller, og hvis der er stylister, skal man også kunne snakke med dem. Modellen skal også kunne følge sig tryg. Man skal give modellen tid, hvis hun nu skal lægge lidt ekstra makeup på, eller når hun/han skal rette lidt på hendes/hans tøj.

Ud over det er der også andre ting, som der er svært ved at være fotograf. En fotograf, skal både tage billeder, sørge for at tjekke og svare på hans/hendes mail, også skal fotografen også kunne redigere billeder. Derfor arbejder en fotograf næsten hele dagen.

Man skal derimod også have styr på et par ting. Man skal have styr på ISO, blænde, lukketiden, fokusområder osv. ISO er noget, som findes på alle spejlreflekskameraer. Kort sagt er iso, hvor kraftigt lyset bliver opfanget af sensoren, der sidder i alle kameraer.
ISO bliver inddelt i numre (100, 200, 400, 800 osv.) disse numre bliver hele tiden fordoblet. Almindelige spejlrefleks har mellem 100-3200.

Jo lavere man sætter sin iso jo mindre lys opfanger sensoren. Det vil sige at billedet vil blive mere skarpt, end et billede med høj iso, da disse vil blive meget grynet.

Den lav ISO bruges for det meste til portrætter, hvor man kan få et utrolig detaljeret billede. Med en lav iso har man også muligheden for at tage med længere lukketid. Ved en lav iso skal man også bruge et stativ for at holde kameraet stille, da det ellers vil blive sløret.
Den høje ISO bruges til at fastfryse billederne med en utrolig lav lukketid. Det kan fx. være til et cykelløb, hvor billedet skal fryse rytteren med en utrolig lav lukketid. Dog vil billedet blive lidt grynet ved den høje iso.

Hvad er startlønnen, og hvad bliver lønnen senere?

Lønnen variere meget. Hvis man har sin egen foto virksomhed, så er det hele alt afhængelig af hvor mange kunder man har i sin butik. Ansættelse gør også meget. Hvis man har en ansættelse, som ikke er ret høj, skal man også selv regne med at lønnen heller ikke er den højeste.
Men derimod er gennemsnittet (målt i 2013) for lønnen 30.927 kroner pr måned.

Hvem er nogle af Danmarks mest succesrige fotografer?

Der findes mange genrer indenfor fotografiet. Jan Grarup er uden tvivl en af landets bedste pressefotografer, med et utal af priser bag sig i World Press Photo. René Asmussen er nok landets bedste fotokunstner med 2 VM i fotografi bag sig ved verdens største fotokonkurrence. Ingen har gjort ham kunsten efter endnu ihvertfald.

Jan Graup Homepage

René Asmussen homepage

Hvad er forskellen på natur- og modelfotograf?

Der er flere ting, som skelner de to fotograf typer, men den mest tydelige forskel er at en naturfotograf tager billeder af naturen, hvor en modelfotograf tager billeder af personer.

Naturfotografer kan normalt ikke leve af det, med mindre deres billeder er rigtig rigtig gode, hvorimod en modelfotograf normalt sagtens kan leve af det, hvis der er kunder og produktion i virksomheden.

Hvordan foregår en fotografs dag?

En fotografs dag er meget forskellig. Jeg har spurgt to forskellige fotografer hvordan deres hverdage var, og den ene svarede: ”Min hverdag som fotograf, er meget forskellig. Jeg starter normal ud fra tidelig morgen, så jeg kan nå at svare på alle de mails, som folk sender til mig. Efter det plejer jeg at vente til at der kommer kunder i virksomheden. De første billeder bliver normalt taget omkring kl 11-12 stykker. Efter jeg har haft kunder, skal jeg have redigeret billederne, så kunderne kan få dem til aftalte tid. Sådan foregår min dag som fotograf. Nogle dage kan det være

at der ingen kunder er, men så arbejder jeg med at redigere nogle ældre billeder. ” Sådan foregår en modelfotografs dag normalvis. Dette er hvordan Gerda Lyngsaas dag foregår.

Kris Henriksens, som derimod er naturfotograf, dag foregår på en helt anden måde. Han kan nemlig ikke kun leve af naturfotografi, så han har et almindelig job vedsiden af. Han bruger kun foto ved siden af, som en fritidsinteresse, men selvom det kun er en interesse, så tjener han stadig penge på det. Han tjener nemlig penge på at sælge hans billeder, som han nogle gange sætter sammen i en kalender. Jeg har derfor taget en af hans kalender med, som jeg fik den dag jeg var ude ved ham.

Hvilke fordele og ulemper er der ved at være fotograf?

Ulemperne ved at være fotograf vil jeg mene, er at der ikke altid er plads til dig. Du vil ikke altid kunne få det hele på plads, og hvis der er en fotograf, som er bedre end dig, vil du miste kunder hurtigt.
Derimod er der også fordele. En af fordelen mener jeg, er at der ikke er en eneste dag som er ens. Måske laver fotografen det samme, men det er med forskellige mennesker.

Hvordan er der behov for fotografer i Danmark?

I Danmark er det ikke et decideret behov for fotografer, eller jo. Hvis fotograferne ikke var her, ville der ikke kunne sendes tv, der ville ikke kunne sættes reklamer op og der er mange andre ting, som vi ville mangle hvis der ikke var fotografer i Danmark.
Selv ude i andre dele af verden, er der behov for fotografer. Selvom mange almindelige folk ikke ser fotografer som et behov, så skal man prøve at tænke: ’Hvad nu hvis der slet ikke var nogle fotografer?’

Vi ville mangle fotografer til rigtig meget.

Hvor mange tager fotograf uddannelsen om året?

Eftersom jeg intet svar har fået fra medieskolen i Viborg, eller den tekniske skole i København, er dette spørgsmål svært at svare på. Så derfor ved jeg endnu ikke, hvor mange der tager uddannelsen om året

Hvad er en A-kasse, og kan det bruges hvis man er fotograf?

En A-kasse er en støtte organisation fra staten, som giver folk en forsikring mod arbejdsløshed, mod at de betaler et fast beløb hver måned. Hvis man er medlem af en A-kasse, kommer man ikke på kontanthjælp hvis man mister sit job, man får derimod dagpenge fra den A-kasse man nu er medlem af.

Hvis du er medlem af en A-kassen udbetaler de ikke kun dagpenge. De administrerer også flere offentlige love og regler på området. De udfører flere lovbestemte opgaver, samt sørger for en række ydelser som f.eks. udbetaling af feriedagpenge, efterløn og orlovsydelse til børnepasning. De fleste A-kasser er tilknyttet en fagforening og har været det i rigtig mange år.

Her kan i søge om praktikpladser som fotografer :

http://fotografhaderslev.dk

http://fotografmiddelfart.dk

http://www.voresstoreja.dk

http://www.bryllupsfotograf.mobi

Fotografiet – en passion

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *