Hvorfor har jeg valgt uddannelsen fotograf?

Dette er et gæsteindlæg

Hvorfor har jeg valgt uddannelsen fotograf?

Jeg har valgt at skrive om fotograf, da det er en af de uddannelser jeg interessere mig mest for. Jeg har siden 6 klasse været meget udenfor, og tage mange forskellige billeder af både personer og natur. Jeg startede ud dengang med et gammelt brugt kamera, hvorefter min far havde et gammelt brugt spejlrefleks kamera, som jeg fik lov til at ’lege’ lidt med. Siden den dag jeg fik lov til det, har jeg købt et rigtig spejlreflekskamera, og købt nogle linser samt andre ting til kameraret. Jeg har derfor siden 6 klasse ville være fotograf.

Hvordan ser din vej ud fra nu af, og til du er færdig med uddannelsen?

Lige nu går jeg i 10 klasse på Struer statsgymnasium. Efter 10 er der mulighed for direkte, at tage videre på uddannelsen som fotograf, men den vej vælger jeg ikke. Jeg vil have en anden udvej, hvis jeg senere ikke kan leve af jobbet som fotograf, så jeg vælger at tage en HHX med studieretningen økonomi. Jeg tager HHX i Struer. Hvis min plan som fotograf ikke bliver til virkelighed, vil jeg nemlig gerne noget med regnskab at gøre. Derfor har jeg tænkt lidt på at revisorkandidat ville være en udvej, hvis jeg nu ikke kan blive fotograf, men fotografen er og vil stadig være mit første ønske.

Hvis jeg skal ind på HHX, skal jeg først være uddannelses parat, som Tina UU sørger for at gøre. En HHX er en 3-årig uddannelse, hvor man det første halve år er på et grundforløb, som er fælles for alle elever.
Mange af de fag, som man har på grundforløbet, kender man i forvejen. Det er bl.a. dansk, engelsk, matematik og samfundsfag, men du vil også få undervisning i nye fag.

Ved afslutningen af grundforløbet skal du vælge en studieretning. En studieretning består normalt af tre fag, der er samlet i en pakke. Når du vælger den studieretning du er du med interessere dig mest for, til at vægte mellem de fag, du gerne vil tone din uddannelse med, fx afsætning, international økonomi, it eller et fremmedsprog.

Fotograf uddannelsen

Hvis jeg gerne vil være professionel fotograf, men jeg har ikke lyst til at have den uddannelse, så kan jeg faktisk godt være ”professionel” uden uddannelsen. Det er nemlig ikke uddannelsen som tæller. Nogle steder er det selvfølgelig en god idé med en fotografisk uddannelse, men selvom man ikke har uddannelsen, kan nogle af de fotografer som ikke har den, faktisk godt leve uden den.

Det eneste sted hvor det kunne være en idé at have en uddannelse, er når man vil være produktfotograf. En produktfotograf er en fotograf, som fotografere produkter, fx cykler, vin, osv….

Hvis man derimod vil være model-, eller kunstfotograf er det øjet der tæller. En uddannelse er ikke et ”must have”. Men man skal derimod kunne kende sit kamera og alle de regler der findes, f.eks. det gyldne snit.

Men hvis man allivel vælger en uddannelse som vare 5 år, så består den af et grund- og et hovedforløb. Grundforløbet varer 20 eller 40 uger. Grundforløbet tages på en erhvervsskole.
I grundforløbet veksler man mellem praktikperioder og skoleforløb. På skolen undervises man i flere forskellige fag. Nogle af de fag man undervises i består af: fotografisk udstyr, design, reklame, stil, form og farver. Men man skal også have fag som økonomi, engelsk, arbejdsmiljø og førstehjælp.

I praktiktiden bliver man oplært i de arbejdsopgaver, som tilhører den fotografiske uddannelsen. Praktikken foregår altid på en arbejdsplads. Det er ikke muligt at komme i skolepraktik. Efter man er færdig med uddannelsen, afslutter man sin uddannelse med en svendeprøve.

Svendeprøven er de sidste 5 ugers ophold på fotoskolen

Svendeprøven er de sidste 5 ugers ophold på fotoskolen (enten Medieskolerne i Viborg eller teknisk skole i København). Den går ud på, at du skal præsentere 25 billeder inden for 4 kategorier. Det er billeder som du allerede har lavet, når du møder op på skolen, eftersom de 5 uger optil vil blive stresset.

Når dagen med selve prøven kommer, skal du ind og præsentere dine billeder og forsvare dem over for 3 censorer og en repræsentant fra skolen (din støtte)
Derefter bliver du bedømt på baggrund af, hvad du har lært af teknik og hvordan du har omsat det i dine billeder til en færdigt produkt. Men hvad der aldrig rigtig nævnes er, at ingen beder om at se dit skolebevis efter du er færdiguddannet.

Hvordan er det at være fotograf?

Mange folk tror, at en fotograf har et let liv, og at det eneste han eller hun laver er, bare at trykke på en knap. Det eneste jeg kan sige er, at det er helt forkert. Man har mange forskellige opgaver som fotograf, især som modelfotograf. Som modelfotograf skal man altid kunne kommuniker med modeller, og hvis der er stylister, skal man også kunne snakke med dem. Modellen skal også kunne følge sig tryg. Man skal give modellen tid, hvis hun nu skal lægge lidt ekstra makeup på, eller når hun/han skal rette lidt på hendes/hans tøj.

Ud over det er der også andre ting, som der er svært ved at være fotograf. En fotograf, skal både tage billeder, sørge for at tjekke og svare på hans/hendes mail, også skal fotografen også kunne redigere billeder. Derfor arbejder en fotograf næsten hele dagen.

Man skal derimod også have styr på et par ting. Man skal have styr på ISO, blænde, lukketiden, fokusområder osv. ISO er noget, som findes på alle spejlreflekskameraer. Kort sagt er iso, hvor kraftigt lyset bliver opfanget af sensoren, der sidder i alle kameraer.
ISO bliver inddelt i numre (100, 200, 400, 800 osv.) disse numre bliver hele tiden fordoblet. Almindelige spejlrefleks har mellem 100-3200.

Jo lavere man sætter sin iso jo mindre lys opfanger sensoren. Det vil sige at billedet vil blive mere skarpt, end et billede med høj iso, da disse vil blive meget grynet.

Den lav ISO bruges for det meste til portrætter, hvor man kan få et utrolig detaljeret billede. Med en lav iso har man også muligheden for at tage med længere lukketid. Ved en lav iso skal man også bruge et stativ for at holde kameraet stille, da det ellers vil blive sløret.
Den høje ISO bruges til at fastfryse billederne med en utrolig lav lukketid. Det kan fx. være til et cykelløb, hvor billedet skal fryse rytteren med en utrolig lav lukketid. Dog vil billedet blive lidt grynet ved den høje iso.

Hvad er startlønnen, og hvad bliver lønnen senere?

Lønnen variere meget. Hvis man har sin egen foto virksomhed, så er det hele alt afhængelig af hvor mange kunder man har i sin butik. Ansættelse gør også meget. Hvis man har en ansættelse, som ikke er ret høj, skal man også selv regne med at lønnen heller ikke er den højeste.
Men derimod er gennemsnittet (målt i 2013) for lønnen 30.927 kroner pr måned.

Hvem er nogle af Danmarks mest succesrige fotografer?

Der findes mange genrer indenfor fotografiet. Jan Grarup er uden tvivl en af landets bedste pressefotografer, med et utal af priser bag sig i World Press Photo. René Asmussen er nok landets bedste fotokunstner med 2 VM i fotografi bag sig ved verdens største fotokonkurrence. Ingen har gjort ham kunsten efter endnu ihvertfald.

Jan Graup Homepage

René Asmussen homepage

Hvad er forskellen på natur- og modelfotograf?

Der er flere ting, som skelner de to fotograf typer, men den mest tydelige forskel er at en naturfotograf tager billeder af naturen, hvor en modelfotograf tager billeder af personer.

Naturfotografer kan normalt ikke leve af det, med mindre deres billeder er rigtig rigtig gode, hvorimod en modelfotograf normalt sagtens kan leve af det, hvis der er kunder og produktion i virksomheden.

Hvordan foregår en fotografs dag?

En fotografs dag er meget forskellig. Jeg har spurgt to forskellige fotografer hvordan deres hverdage var, og den ene svarede: ”Min hverdag som fotograf, er meget forskellig. Jeg starter normal ud fra tidelig morgen, så jeg kan nå at svare på alle de mails, som folk sender til mig. Efter det plejer jeg at vente til at der kommer kunder i virksomheden. De første billeder bliver normalt taget omkring kl 11-12 stykker. Efter jeg har haft kunder, skal jeg have redigeret billederne, så kunderne kan få dem til aftalte tid. Sådan foregår min dag som fotograf. Nogle dage kan det være

at der ingen kunder er, men så arbejder jeg med at redigere nogle ældre billeder. ” Sådan foregår en modelfotografs dag normalvis. Dette er hvordan Gerda Lyngsaas dag foregår.

Kris Henriksens, som derimod er naturfotograf, dag foregår på en helt anden måde. Han kan nemlig ikke kun leve af naturfotografi, så han har et almindelig job vedsiden af. Han bruger kun foto ved siden af, som en fritidsinteresse, men selvom det kun er en interesse, så tjener han stadig penge på det. Han tjener nemlig penge på at sælge hans billeder, som han nogle gange sætter sammen i en kalender. Jeg har derfor taget en af hans kalender med, som jeg fik den dag jeg var ude ved ham.

Hvilke fordele og ulemper er der ved at være fotograf?

Ulemperne ved at være fotograf vil jeg mene, er at der ikke altid er plads til dig. Du vil ikke altid kunne få det hele på plads, og hvis der er en fotograf, som er bedre end dig, vil du miste kunder hurtigt.
Derimod er der også fordele. En af fordelen mener jeg, er at der ikke er en eneste dag som er ens. Måske laver fotografen det samme, men det er med forskellige mennesker.

Hvordan er der behov for fotografer i Danmark?

I Danmark er det ikke et decideret behov for fotografer, eller jo. Hvis fotograferne ikke var her, ville der ikke kunne sendes tv, der ville ikke kunne sættes reklamer op og der er mange andre ting, som vi ville mangle hvis der ikke var fotografer i Danmark.
Selv ude i andre dele af verden, er der behov for fotografer. Selvom mange almindelige folk ikke ser fotografer som et behov, så skal man prøve at tænke: ’Hvad nu hvis der slet ikke var nogle fotografer?’

Vi ville mangle fotografer til rigtig meget.

Hvor mange tager fotograf uddannelsen om året?

Eftersom jeg intet svar har fået fra medieskolen i Viborg, eller den tekniske skole i København, er dette spørgsmål svært at svare på. Så derfor ved jeg endnu ikke, hvor mange der tager uddannelsen om året

Hvad er en A-kasse, og kan det bruges hvis man er fotograf?

En A-kasse er en støtte organisation fra staten, som giver folk en forsikring mod arbejdsløshed, mod at de betaler et fast beløb hver måned. Hvis man er medlem af en A-kasse, kommer man ikke på kontanthjælp hvis man mister sit job, man får derimod dagpenge fra den A-kasse man nu er medlem af.

Hvis du er medlem af en A-kassen udbetaler de ikke kun dagpenge. De administrerer også flere offentlige love og regler på området. De udfører flere lovbestemte opgaver, samt sørger for en række ydelser som f.eks. udbetaling af feriedagpenge, efterløn og orlovsydelse til børnepasning. De fleste A-kasser er tilknyttet en fagforening og har været det i rigtig mange år.

Her kan i søge om praktikpladser som fotografer :

http://fotografhaderslev.dk

http://fotografmiddelfart.dk

http://www.voresstoreja.dk

http://www.bryllupsfotograf.mobi

Fotografiet – en passion

Motiv – billedets situation

Motiv – billedets situation

•Hvilken situation er pressefotografen øjenvidne til på billedet?

En luder der har sex, med en ældre mand.

•Billedets motiv er meget privat – hvilken betydning har det for din opfattelse af billedet?

Det er på en måde ubehageligt at se på.

•Hvilke personer optræder på billedet? Hvad fortæller billedet os om de personer?

Der er en dame som ligger nederst, hun har piercinger og tatoveringer. Oven på hende ligger der en ældre mand, som har rynker.

http://www.voresstoredag.dk

http://www.forevigt.dk

Gennem job.

•Er personerne kendte eller anonyme – og hvilken betydning har det?

Manden er anonym og kvinden er kendt.

•Hvor er billedet taget? Viser billedet noget særligt om det omgivende miljø?

Det er taget i kvindens arbejdsrum. Det eneste man kan se er en rød pude, og noget af sengen.

•Mener du, at billedets motiv viser noget om samfundsmæssige eller sociale forhold?

Sociale forhold. Det er noget hun har valgt personligt. Hun er ikke tvunget til at gøre det.

Bryllupsfotograf – København, Aarhus, Odense, Kolding, Vejle, Roskilde, Slagelse, Hørsholm, Helsingør, Esbjerg, Viborg, Herning, Aalborg, Horsens, Randers, Skive, Silkeborg, Næstved, Køge, Holstebro, Taastrup, Hillerød, Sønderborg, Holbæk, Svendborg, Hjørring, Frederikshavn. Bryllupsbilleder

http://bryllupsfotograf.info

Bryllupsfotograf

 

•Hvordan er relationen mellem billedets personer?

Komposition – billedets opbygning

•Hvad fungerer som blikfang i billedet? Hvad ser du først, og hvor bevæger dine øjne sig hen? Det første vi ser er kvindens øjne, de er meget specielle. Og så kigger vi ned ad mandens ryg. •Hvor er det centrale i billedet placeret?
Det centrale i billedet er i venstre side, hvor man ser de to personer der ligger oven på hinanden. •Hvordan er størrelsesforholdet imellem billedets elementer?
Manden virker kæmpe, og kvinden virker lidt lille.
•Er der ro eller bevægelse i billedet?
På en måde er der bevægelse. Men det ser mest stille/roligt ud.

Perspektiv – vinkel og beskæring

•Hvilket perspektiv har fotografen valgt: Fugle-, frø- eller normalperspektiv?

Fugleperspektiv.

•Hvilken betydning har perspektivet for dit indtryk af billedet?

Det gør den øverste person anonym.

•Ville du som betragter have opfattet billedet anderledes, hvis fotografen havde valgt et andet perspektiv?

Det ville gøre at manden ikke var anonym, hvilket ville gøre ham mere klam.

•Billedet er meget tæt beskåret. Hvilken betydning har det for din opfattelse af billedet, at du kommer så tæt på motivet?

Man kan se at manden er gammel, pga. hans rynker.

•Hvilken vinkel har fotografen taget billedet fra? Hvilken betydning har det for sig som betragter, at hun har valgt den vinkel?

 • http://findenfotograf.dk
 • http://bryllupsfotografi.net
 • http://bryllupsfotografer.org
 • http://bryllupsfotografkøbenhavn.dk

  Farver og lys

  •Hvilke farver er dominerende i billedet?

  Rød, husfarvet og sort.

  •Er farver og lys harmoniske eller skaber de kontraster i billedet?

  De skaber kontraster.

  •Vurderer du, at farverne kan have en symbolsk betydning? Se fx på den røde pude og de sorte og hvide flader i billedet.

  Den røde pude viser der er vildskab.

  •Hvordan er lysindfaldet på billedet? Er der tale om naturligt lys? Prøv at sammenligne med de andre billeder fra reportagen, fx foto nr. 1.

  •Understøtter farver og lys en særlig stemning i billedet?

  Undergenrer

  •Hvilken betydning har det for din opfattelse af billedet, at det indgår i en reportage?

  Man får en bedre helhed af historien.

  •Hvordan vurderer du billedet i forhold til de øvrige billeder i serien – er du enig i, at det er dette billede, der skulle kåres som Årets Pressefoto 2012/13?

  Det er det der er taget bedst, det ser mest professionelt ud. det viser også hendes job, uden at det er krænkende ved at vise mere.

  Tema
  •Hvad mener du, er billedets grundidé?
  At man selv kan vælge hvad man vil med livet.
  •Kan du finde flere temaer i billedet?
  Tabu
  •Kan du finde en samfundsmæssig konflikt i billedet? Kærlighed- sex- utroskab.
  Dobbelt liv der hjemme- på job.
  Hvem har vi ondt af.

  Skrevet af  : https://fedthovedet.wordpress.com

Billedeanalyser er gode at lave

I forgrunden af billedet

I forgrunden af billedet ser jeg to muslimske kvinder gå forbi et bål. Det ligner et brændende bildæk. Jeg kan se de er muslimer på grund af deres klædedragt, også af den kendsgerning at de tildækker deres hår, hvilket er en almindelig skik i de fleste muslimske lande. I baggrunden ses en større forsamling af mænd. De har tydeligvis alle fokus på en begivenhed, som foregår uden for rammen. Karakteren af billedet gør, at det kan stamme fra flere af verdens brændpunkter.

Jeg forestiller mig dog, at billedet stammer fra jordskælvet i Pakistan, og bildækket kan være antændt i en protest mod den utilstrækkelige nødhjælp fra verdenssamfundet.

Home

pressefoto

Jeg tror at dette er et pressefoto, og det kunne godt have været bragt i en avisartikel eller lignende. Kvinderne er fotograferet i fugleperspektiv, hvilket kan give betragteren en følelse af overlegenhed.

Kvinden helt i front dækker sit ansigt til med et stort tørklæde. Der ses en vis frygt i ansigtet på kvinden forrest, men hun har samtidig øjenkontakt med fotografen. Den bagerste kvinde ser yngre ud og mindre trykket ud og det ser næsten ud som om, at hun har et lille og forsigtigt smil omkring munden. Det kan antages, at de to kvinder har en vis tilknytning til hinanden – måske er det mor og datter. Mit første indtryk af billedet er meget forstyrrende. Billedet giver uro, kaos og fart – og sætter billedet i bevægelse. Ved første øjekast virker billedet som et realistisk foto. Billedet virker levende og der indgår bevægelse. Det afbillede miljø bærer endvidere præg af kaos og fattigdom.

Røgen fra det brændende bildæk lægger sig på billedet som en mur mellem forgrunden og baggrunden. Røgen er også beskidt og mørk og den bidrager samtidig en følelse af, at billedet stammer fra et katastrofeområde. Jeg kan godt lide motivet og synes det har et stærkt budskab. Når jeg ser billedet, får jeg et indtryk af hvordan mennesker lever i sådanne situationer. Dagligdagen midt i helvede.

Dette billede

Dette billede er taget af en ung mandlig balletdanser. Han ligner en pakistansk mand, som brænder for ballet, men pga. hans kultur eller religion, kan han ikke få lov at danse og optræde. Han stirre ud af vinduet.
Det er et statisk billede.

Det er et normalperspektiv, altså at billedet er taget i øjenhøjde med den triste mand. Man sætter sig i hans situation når kameravinklen er sådan. Billedet burde have været et lykkeligt billede med dans og glæde, men når man ser nærmere på billedet er der mange ting der spiller imod. Der er gravstenene i forgrunden, blæsten der river hårdt i.
Der er et naturligt lys i billedet fra solen og jeg kan fornemme at det er der lyset kommer fra. Billedet ser opstillet ud da manden hviler dit ene ben over stangen. Farverne er holdt i sort og hvidt som anses for triste farver forbundet med sorg eller ondskab.
Den mørke belysning hjælper med til at fremhæve den triste stemning.

Louis Vuitton reklame

På billedet er der en dame klædt i hvidt, samt syv dværge klædt i sort. Altså Snehvide og de syv små dværge. De vandre gennem en skov, hvis træer er visne og bladene der ligger på jorden er gule og røde, så det må være efterår. De syv små dværge slider og slæber, da de bærer Snehvides ting, Snehvide bærer selv lidt, men meget mere elegant. Snehvide er også placeret i forgrunden, mens dværgene går i mellemgrunden, så Snehvide er fremhævet. Dette er Louis Vuitton reklame, hvor de reklamere med sko og læder vare. Reklamen er placeret i et magasin med tøj, eller et Louis Vuitton blad, da det er et fast billede og ikke bevæger sig. I billedet anvendes rød, hvid, gul, sort og blå.
Taskerne som de alle bærer rundt på er røde, som skal symbolisere kærligheden til Louis Vuitton, og den taske Snehvide bærer skal symbolisere æblet, som frister Snehvide så hun bliver fortryllet, i dette tilfælde af Louis Vuitton. Den hvide farve, som Snehvides kjole er, skal symbolisere renhed og uskyld, fordi dem som går med mærket er rene og uskyldige.
Den gule farve som lyser Snehvide op skal fortælle os at hun har meget livskraft, fordi hun bærer Louis Vuitton. Hun er også oplyst for fra selvom lyset er bag hende. Hun går også i forårs tøj med blomster der spirer, det er også med til at fortælle hun er god og uskyldig.
Den sorte farve som de syv små dværge har, symbolisere djævlen og Snehvide har kontrol over djævlen med sine Louis Vuitton ting, så hun er usårlig. Den blå farve på himlen skal fremme ens koncentration, så man fokusere mere på reklamen. Der er en smule uro i billede fordi Snehvide kigger ud i horisonten som om noget skal til at ske. I min mening er dette en vellykkes reklame, især efter man har arbejdet med den, og forstår den bedre end da man gjorde med første øjekast. For hvis man sidder og kigger i et blad, og ser denne reklame så tror jeg ikke at man lige med det samme, forstår hvad den handler om.

Dette billede er blevet taget af en meget uerfaren fotograf.

Der bliver taget et billede af en gående ung mand. Han har hænderne nede i lommerne og ser meget afslappet ud. Fotografen er en mand da det nogenlunde er i samme øjenhøjde. Billedet er også taget i normalperspektiv da betragteren er på højde med motivet. I baggrunden kan jeg se nogle træer eller en skov. I forgrunden kan jeg se den gående mand mod fotografen. Det første der fanger mit blik er fingeren oppe i højre hjørne og derefter fanger manden og den sorte bil mit blik. Billedet udstråler glæde, ungdom og frihed. Baggrunden er mørk og disede og billedet er blevet taget i et dårligt lys. Det er også meget uheldigt at der i baggrunden bliver vist en grim kranvogn.

Dette foto er i bevægelse

Dette foto er i bevægelse da det er blevet fotograferet inde i bølgen. Jeg forestiller mig at fotografen surfer inden i bølgen og han har fået det helt rigtige lys med. Det er et utroligt billede. Fotografen fanger farverne og flytningen af bølgen. Billedet er taget i frøperspektiv da det er en synsvinkel, hvor motivet iagttages nedefra. Det første blik der fanger mig at solen der er på vej ned og dens stråler rammer ind i bølgen så det giver et fantastisk lys. I baggrunden er der land og skyer, men er er enten en solnedgang eller en solopgang – svært at finde ud af.

Perspektiv – vinkel og beskæring

 •   Hvilket perspektiv (frø-, fugle- eller normalperspektiv) er der valgt?
 •   Det er normal perspektiv, med en lille smule frø i
 •   Hvilken betydning har perspektivet?
 •   Det betyder at pigen hverken bliver set ned eller op på.
 •   Hvad er der i baggrunden? Hvor synligt er det?
 •   I baggrunden er en kvinde, formentlig den lille piges mor. Men hun er meget utydelig
 •   Hvor tæt er fotografen på sit motiv?
 •   Tæt nok til man kan kalde det et potræt
 •   Hvad vil fotografen have fokus på i det færdige, offentliggjorte foto?
 •   Pigens ansigt og hendes følelser
 •   Det er halvtotal og det passer godt til øjeblikket. Farve og lys

 Hvilken særlig beskæring har Lærke Posselt valgt, og hvordan virker det (wide, total, halvtotal, nær,

 •   At vise pigens frygt for at ikke være god nok VURDERING – BILLEDETS INTENTION
 •   Hvad har pressefotografens grundidé været?
 •   Temaet er den ”lille prinsesse” som er påvirket af situationen til skønheds konkurencen.
 •   Find frem til pressefotografiets tema.
 •   Har farver og lyssætning betydning for den stemning, der er i billedet?Tema
 •   Der er ikke brugt redigering til lyset
 •   Er det naturligt lys eller er der kunstigt/redigeret lys?
 •   Fotoet har bløde nuancer
 •   Er fotoet kontrastfyldt eller med mere bløde nuancer?
 •   Farverne er klare og lyse
 •   Er det klare farver eller er det dunkle eller lyse farver?
 •   Hvad er din samlede forståelse af fotoet?
 •   Udtrykker fotoet en holdning til børneskønhedskonkurrencer?
  Ja i stor grad, fordi at mange af de små piger bliver presset rigtig hårdt af forældrene
 • http://www.billedmagi.dk
 • http://www.bryllupsmagi.dk
 • http://blog.forevigt.dk

Årets nyhedsbillede

Overblik – Dit førstehåndsindtryk

 •   Umiddelbart det billdedet forstiller er en teenager, som bliver holdt tilbage af enten sine venner eller familie, og grunden til at han bliver holdt tilbage er, at han prøver at sige noget upassende til en måske vigtig person i landet.
 •   Den følelsesmæssige appel som billdetet giver mig, er en undertrykkelse, hvor jeg får medlidenhed med dregen i billedet. På samme tid kan jeg forstå, hvorfor han bliver holdt tilbage, hvis det han vil sige kommer til at koste ham livet.
 •   Det jeg ved om pressefoto er, at et det skal umiddelbart brage igennem i en medieret virkelighed. Det er et øjebliksbillede. Det er et udsnit af virkeligheden. Det kan være redigeret, hvor det kan blive iscenesat. Det kan stå alene eller i sammenhæng med andre billeder. Der findes forskellige undergenre, som f.eks. reportagefoto, portrætfoto, nyhedsbillede eller portræt billedet.http://fotograf-viborg.dkhttp://fotografårhus.net

  http://fotografhorsens.net 

 • Betratning – Billedets kontekst (Pressefoto dansk aflevering)

 Det gør mig en hel del klogere. Det viser, hvorfor han bliver holdt tilbage, og det viser at han bliver holdt tilbage fra at sige slagord. Han bliver ennda holdt tilbage af politiet. Det viser også, hvad han lavede der, da han tydeligvis kom, som en demostrant.

 •   Han har tagetudgankpunkt i Melodi Grand Prix, hvor mange mennsker ikke var glade for, at Aserbajdsjan deltog, hvilket har ført til en masse demostrationer.
 •   Det øjeblik vi ser er, hvor drengen bliver ført væk af politiet. Jeg er sikker på at der er blevet redigeret nogle ting væk f.eks. flere vrede demonstranter.
 •   Gruden til at jeg tror at dette foto vandt Årets Nyhedbillede, er fordi den har indhold i, hvad folk mener om Melodi Grand Prix, og vi ikke hører særlig meget om Aserbajdsjan. En anden grund kan være, at det er et meget intenst foto, hvor man ser fangningen man umiddelbart ikke har set før.

  Vælg analyse punkter Motiv

 •   Billedet fortæller, at menneskerne i Aserbajdsjan ikke har den ytringsfrihed, som vi har her i Danmark. De har ikke den politiske frihed, hvor de kan sige noget, om f.eks. et parti i deres regering.
 •   Personerne fortæller at de passer på
  deres egne lige meget, hvad der skal til.
  Drengen i midten ser meget yngre ud
  end de personer, som holder ham tilbage. Med deres kropsbrug viser, at de er bekymret for drengen. Deres tøj er meget lyst. Det er ligesom, at de matcher himmlen, som er bagved dem. Det de er i gang med er, at beskytte drengen, som er i gang med, at råbe slagord.
 •   Mit gæt er, at de er i familie, og de prøver at beskytte drengen for at gøre noget, som han vil komme til fortryde. Uden for billedet kan det være, at de er til en kæmpe demonstration, hvor de er nød til at flygte, fordi de allerede har sagt deres slagord, og politiet er på vej mod dem.
 •   Personerne fortæller eller viser, at de ikke rigtig har mulighed til at udtrykke sig på den måde de vil. Det viser også, at det offtentlige ikke er enig med den politiske beslutning om, at lade Aserbajdsjan om at deltage i Melodi Grand Prix.
 •   Fotoet fortæller, at det hele sker i mellemøsten, hvor det poltiske forhold med samfundet ikke rigtig er særligt godt.

  http://fotografodense.net

  http://fotografranders.net

  http://fotografsilkeborg.net

  Komposition

  •   Jeg vil sige at billedet har diagonale linjer, fordi drengen i midten hælder meget til venstre side, hvor man så kan lave en linje igennem.
  •   Billedetes elementer er meget klumpet sammen, fordi der er en masse personer, som prøver at holde drengen tilbage. Men de har stadig afstand, så det er ikke at de ligefrem bliver kvalt. Der er stadig mange tilstæde.
  •   Det centrale i fotoet er drengen, som er i midten. Drengen er det første man ser når man kigger på billedet.
  •   Der er bevægelse i billedet, da man kan se, at de holder drengen tilbage. Man kan se at de kæmper meget med det. Det ser også ud til de går, da der er en person, som kigger nedad som om han kigger på, hvor han træder.

   Perspektiv – vinkel og beskæring

  •   Der er brugt normalperspektiv i fotoet.
  •   Det har den betydning af, at
   man ikke føler sig trådt på,
   som om de er mere værd end
   os, men vi er heller ikke
   højere stillet end dem. Vi får den følelse af at alle mennsker er lige stillet, lige meget hvor de kommer fra eller, hvad de tror på.
  •   I forgrunden er der en ryg. I mellemgrunden kan vi se drengne som har to forskellige hænder op for sin mund, der er også en person, som holder hans arm fra venstre side. I bagrunden kan vi se de resterende personer, som hjælper drengen med at komme væk.
  • Fotografen har stået lige midt i alt kaosen, og har har været på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Hvor han tydeligvis har vendt sig om og fået billedet taget.
  •   Han har valgt at beskære så billedet bliver et halvtotalt billede.

   Farve og lys

   Lyset og farverne i billedet er
  meget lyse og farverne er
  meget ensartet f.eks. er der en hel del blåt i billedet, som bliver afsat af de hvide farver, hvilket gør at de bliver meget lyseblå.

  Undergenre

  •   Den måde man kan se, at den passer genren Nyhedspressefoto i udlandet er, for det første fordi det forgår i Aserbajdsjan, men også at det handler om en verdensomspændende begivenhed, som man ikke hører særlig tit i f.eks. de østlige lande.
  •   Fotoet virker ikke troværdigt for mig, da jeg ikke for den ene person ud at mit hoved, som smiler, hvilket for mig til at føle at billedet er falskt.

   Tema

  •   Nogle af de temaer som jeg har fundet ud fra billedet er: Melodi Grand Prix, ytringsfrihed, poltisk forhold, bestemmesler, samfundets mening.

   Vurdering – Billedets intention

  • Billedet viser med sit samlede udtryk, at folk er bange for, hvad der kan ske hvis man råber slangord. De vil passe på deres nærmeste.
  •   Det der kan være fravalgt i fotoet kunne være flere personer eller politiet, som er på vej, for at stoppe personerne som råber slagordene,
  •   Jeg tror billedets budskab er ytringfrihed. Billedet udtrykker den holdning at de personer, som er tilstede ikke er eninge med den situation som sker. Det er et pågældende land det sker i Aserbajdsjan.
  •   Jeg tror at målgruppen er teenager fra alderen 14-18. Jeg tror billedet rammer en målgruppe, da den rammer mig og jeg er 14 år. Jeg føler ned nødvendig til at finde ud af hvad det er der sker med personen som bliver holdt tilbage.

  Perspektivering – Den store sammenhæng

  •   Pressen spiller en vigtig rolle for samfundet, da det er dem der producerer nyhederne osv.
  •   Jeg kunne perspektiverer til dette billede.

  http://fotograffredericia.net

  http://fotografherning.dk

  http://fotografskanderborg.net

  http://fotografkøbenhavn.net